Vad drack de gamla vikingarna då det blev fest och man ville ha något gott som livade upp humöret? En vild gissning kan vara mjöd och honungsvin.

Resultatet kan bli riktigt bra. Har du tillgång till svensk honung och den utrustning som krävs för jäsningen är du inte långt ifrån din första omgång hemmagjord mjöd.

Många tänker inte på att mjöd och honungsvin är samma sak

Kanske undrar du vad mjöd är? Honungsvin och mjöd används ibland synonymt. Om honung och vatten får jäsa blir det till mjöd. Det är faktiskt så att mjöd finns i olika kulturer.

Det är så det är. Ibland kallas det för honungsvin mjöd men smaken är inte alls som ett traditionellt vin.

Du behöver bara detta för att börja brygga.

För det bästa resultatet måste du göra på rätt sätt. Flaskor, kärl och jäsrör med jäsmätare kan till exempel vara bra att ha.

köpa

Men självklart behöver du honung som huvudingrediens. Fundera hur din tillverkning av mjöd kan komma att se ut. Det är bra det!

Köp färdiga paket hos hembryggning-se snabbt och enkelt. Jäsningsprocessen kan se olika ut.

Förköp dig inte på en produkt utan välj ur rätt prisklass. Snart har du lärt dig det flytande.

Inte är det så dumt. Du ska koka upp honung i vatten och då gäller det förstås att du har ett kokkärl med plats för den mängd vatten som du ska koka i. Skriv ner alla moment innan du börjar.

Blomsterhonung är det som gäller. Övning ger färdighet. En slickepott kan fungera. Använd kokande vatten för att skölja ur burkarna.

Tempen spelar roll vid produktion av mjöd

Ha rätt typ av termometer. 30 grader måste det vara. Jästen dör om det blir för varmt.

Att göra mjöd tar sin tid. Om du köper färdiga paket vet du att du har köpt rätt produkter från början.se pga. Det hjälper jästnäringen.

Korkarna spelar mindre roll. ingredienssats mjöd När det lagras blir det bättre. Lagra det minst i en månad. Ett halvår är bäst resultat.

Det går inte att beskylla vikingarna för allting. Vin i all ära men mjöd är nog toppen ändå. Alla har olika smak.

När allt är klart har du ett honungsvin i världsklass!