Man kan finna flera olika sorters flaskor och burkar för diverse vätskor såsom t.ex. läsk och mineralvatten i mataffärer.

Flaskor och burkar finns i nästan alla hushåll i Sverige. Det är något de flesta köper hem och de sparas, slängs eller pants, när de har druckits klart.

De mesta flaskor och burkar som sälj i en affär eller kiosk, säljs även med en extra kostnad som kallas för pant. Denna summa kommer man däremot att få tillbaka så fort man pantar burken eller flaskan på en återvinningsplats. När en t.ex. plastflaska återvinns, mals den till flingor som sedan görs rent. Flingorna kan sedan användas till att tillverka diverse produkter som är gjorda av plast.

Plast

Den första formen av plast uppfanns redan under renässansen. Det var konstnären Leonardo Da Vinci som bestämde sig för att testa och se vad som skulle hända när man blandade animaliska och vegetabiliska lim, tillsammans med organiska fibrer. Efter att ha blandat ämnena tillsammans, fick dem torka, vilket senare slutade med att det bildades något som såg ut att vara plastaktigt.

Materialet plast är något som används för att tillverka bland annat plastflaskor, som kan användas som en behållare för nästa alla sorters vätskor.

Det finns flera olika flaskor och burkar som tillverkas för att vara behållare till diverse vätskor och två av de flaskor som används ute på marknaden idag, är bland annat pet flaskor och glasflaskor.

En pet flaska

En pet flaska är en sorts plastflaska som används vid försäljning av en läskedryck eller vatten. De är även effektiva behållare som används när man vill fixa fram kolsyrat vatten med en Sodastreamer.

Pet flaskor tillverkas av ett material som heter Polyetylentereftalat. Materialet kan formas enkelt till den form man vill ha. Plast flaskor som en pet flaska tillverkas genom formblåsning. Det är den enklaste metoden att tillverka en flaska gjord av t.ex. materialet termoplast. Processen går till genom att man blåser termoplasten upp mot insidan av formen man har av t.ex. trä eller gjutjärn. Formen som används är den form man vill att sin flaska ska ha.

Det unika med plastflaskor är att de kan formas exakt som man önskar sig, detta kan vara en effektiv fördel som kan utnyttjas för t.ex. en marknadsföring av en ny läskedryck.

En glas flaska

Glasflaskor har använts sedan en lång tid tillbaka. Den första formen av glas ska ha funnits redan minst 12,000 f.Kr. Glasflaskor används ofta som en behållare för olika viner och öl.

Flaskorna användes en hel del förtiden vid försäljning av vätskor, men under 60-talet beslöts det att de var för dyra att tillverka och man ersatte dem istället med plastflaskor i diverse områden.

Flaskor och burkar är produkter som används varje. De är effektiva som behållare, men det unika med dem är att man kan även använda flaskorna efter att vätskan i dem har druckits upp. Det är bara att göra rent dem och fylla i en ny vätska som kanske vatten om man ska gå ut på en promenad, under en solig och varm dag.

Flaskor och burkar finns i alla sorters färger och former, tillgängliga för alla.