Nuförtiden kan man finna alla sorters flaskor på marknaden, i diverse affärer och restauranger. De mesta flaskor är gjorda utav plast.

Plast

Den första riktiga formen av naturlig plast uppfanns under renässansen av Leonardo Da Vinci. Plasten han uppfann, tillverkades av både vegetabiliska och animaliska lim, som kombinerades med organiska fibrer. När dessa torkade tillsammans tillverkades en produkt som idag skulle beskrivas som en plastaktig substans.

En hel del av de flaskor som finns runt om i världen, används för att sälja diverse läskdrycker.

Läskedrycken

En läskedryck som man kan finna i diverse affären i plastflaskor eller glasflaskor, är en söt dryck, som även är kolsyrad och serveras helst kall. Flera av dessa läskedrycker har även tillsatser som t.ex. koffein eller ginseng och kallas i detta fall för en energidryck.

Plast flaskor

Flaskor av plast började användas kommersiellt under år 1947, för att t.ex. lagra diverse vätskor såsom läsk, vatten, matolja, medicin och mjölk.

Det finns olika storlekar, från små flaskor till stora dunkar. Plastflaskor som användes under 1947 var en dyr variant att producera. Men under 1960-talet infördes ett nytt material, högdensitetspolyeten, som blev snabbt populär tack vare att den var lättare och kostade mindre att producera jämfört med andra flaskor.

Plastflaskor har ofta formen av en hals på toppen med en öppning upptill och den är smalare än själva flaskans kropp. Öppningen är normalt stängd hos en plast flaska och själva locket är formad som en mössa.

Flaskor av plast tillverkas för det mesta genom formblåsning. Formblåsning är ett av de vanligaste sätten att tillverka olika föremål av termoplast. Termoplast är ett material som mjuknar vid smältning.

PET-flaska

En så kallad PET-flaska, är en plastflaska som är tillverkad utav materialet Polyetylentereftalat (Pet). Denna sortens flaska används för bland annat vatten och läsk försäljning runt om i världen. Jämfört med vanliga aluminium burkar kan denna sorts flaskor formges någorlunda fritt vid produktion. Något som är unikt för diverse bolag som säljer läsk och mineralvatten, då de kan enkelt formgiva sina flaskor för att passa deras marknadsföring.

Plastflaskor säljs ofta mot pant i olika butiker, men det man ger för panten vid köp av en t.ex. läskedryck, får man sedan tillbaka när man lämnar sin flaska till återvinning. Dessa återvinningsplatser finns i diverse affärer som säljer mat och dryck. När flaskor samlas in för återvinning mals dem ner till flingor som sedan även rengörs och används igen för att tillverka nya produkter i plast.

Nuförtiden finns även flaskor och burkarpet flaskor, som kan rengöras och användas igen, återfyllas efter att man har diskat dem.

Förr fanns det även större och tjockare flaskor som såldes runt om i Sverige, men dessa ersattes med tunnare flaskor och detta berodde på hygieniska skäl. De tjockare flaskorna var svårare att rengöra och fick ofta beläggningar.

Det finns flera olika material som används för att skapa flaskor, bland annat har man plast och glas. I livsmedelsindustrin nuförtiden har nästa alla flaskor gjorda utav glas ersatts med plastflaskor, förutom när det handlar om t.ex. vin och öl som ofta förekommer i glasflaskor.

Flaskor är ett bra hjälpmedel som kan användas för diverse. Flaskor är något som kan behövas i varje kök, för att t.ex. fylla blandsaft i eller fylla med vatten till ett trängningspass på gymmet.

Flaskor har varit på vår marknad under en lång tid och de kommer säkert att finnas hos oss länge till.