Glasflaskor är en av de mest användbara behållarna som finns. Idag har glasflaskor förstås fått konkurrens av plastflaskor som vinner på att de är lättare att transportera och tåligare.

Glasflaskor har på sin ganska starka plussida att de ger ett betydligt snyggare, lyxigare och festligare intryck än en plastflaska. Dessutom återanvänds flaskorna som de är, vilket är bra för miljön. Vem hade velat köpa hem ett finare vin i plastflaska? Eller en dyr whiskey? Eller exklusiv olivolja? Plastflaskor är reserverade för billigare och «smutsigare» produkter såsom läsk eller T-sprit.

Det är samma sak när det gäller andra livsmedel, inte bara dryck. En billig marmelad säljs ofta i en stor plasthink eller plastburk medan en finare säljs i en liten glasburk med genomtänkt design. Exklusiv saft säljs i glasflaska medan en billigare säljs i plastflaska. Säljer man sin produkt i en glasbehållare så kan man automatiskt ta mer pengar för den. Dessa extra pengar går dock till viss del till frakten av produkterna ut i handeln då glas väger väldigt mycket mer än plast.

När det gäller återvinning av glasflaskor så kan man i vissa fall panta dem i sin livsmedelsbutik, men då måste flaskan ha giltig pant. Köper man backvis med läsk så får man bra betalt när man lämnar tillbaka den med tomflaskorna i. Annat glas kan man återvinna i glasåtervinningen, antingen i de avsedda containers som finns runt om i landet, eller på återvinningscentralen.

Vi svenskar är väldigt bra på att återvinna glasflaskor, och andra material med för den delen. Hela flaskor går tillbaka till fabriker för rengöring och påfyllning av nya livsmedel och krossade flaskor smältes ned och blir antingen nya flaskor eller material i glasull som används för att isolera hus. Även plastflaskor kan återfyllas men har en kortare livslängd än glasflaskor. Vad som är viktigt gällande glasåtervinning är att inte blanda genomskinligt glas med färgat och att inte låta kapsyler följa med ner i återvinningen.

En väldigt bra aspekt vad gäller glasflaskor är att de inte påverkar det ämne de håller, varken smak eller färg.

Ur miljösynpunkt är själva glasmaterialet vänligt, men eftersom det väger en hel del så blir det tyngre transporter och därmed mer utsläpp. Detta är ett starkt motiv att vilja dra ner på förekomsten av glasflaskor. Plast är lättare och återvinningsbar plast är också helt okej ur miljösynpunkt.

Om man själv tycker om att göra saker såsom egen saft, marmelad, kanske hembryggt vin eller inlagd gurka så är det helt klart glasflaskor man bör förvara sina hemgjorda livsmedel i. Att göra vinäger med personligt touch är enkelt med några örtkvistar och lite vitlöksskivor och resultatet blir i en glasflaska både gott och vackert. När man ändå är igång så kan man slå upp jungfruolivolja i en likadan glasflaska och vips så har man vackra och exklusiva matlagningsingredienser i köket utan att det har kostat en förmögenhet. Glasflaskor ger, vad de än används till, en dyrare och mer exklusiv känsla än plastflaskor.