Flaskor och burkar finns överallt i vårt samhälle. Går man bara ut i en vanlig affär så möts man av hyllor upp och hyllor ner med fint staplade och uppradade flaskor och burkar.

Flaskor och burkar för livsmedel finns i olika material och kvalité. Förr om åren var glas det vanligaste materialet för flaskor och burkar, men idag så är plast dominerande eftersom det är billigare att framställa och lättare att transportera. Detta innebär inte att produktionen av glasburkar och –flaskor står stilla för vill man sälja något lite mer exklusivt så känns det ofta lyxigare med glas än med plast. Det säljs också träburkar, aluminiumförpackningar och keramikkärl bland våra livsmedel, alla är mer eller mindre vanliga.

Vin är ett exempel på en produkt som vanligtvis säljs i glasflaska, men på senare år har boxvin också blivit populärt, även om det såklart inte har samma status. Läsk – å andra sidan – säljs mest i plastflaska, eller pet flaska som den mer riktigt heter. Bara små kvantiteter dryck säljs i glasflaskor.

Det finns också de som tillverkar plastflaskor till både större företag och privatpersoner. Gillar man att pyssla hemma med att göra egen marmelad, saft, pickles eller hembryggt vin så behöver man kärl att förvara de färdiga produkterna i, så tillgången på flaskor och burkar måste alltid hållas uppdaterad.

Det är förstås svårare än man kan tro att hitta tomma flaskor och burkar till överkomligt pris. Ibland är det rent av billigare att köpa en färdig produkt i en flaska eller burk som passar för ens ändamål och tappa ut innehållet än att köpa tomma flaskor och burkar. Men letar man så kan man finna tomma flaskor och burkar i både plast, pet, glas, metall och keramik varianter.

Glasflaskor kan vara fint att ha hemma i köket för att förvara dricksvatten eller saft i. Och genom att klippa lite vackra örtkvistar och skiva några klyftor vitlök kan man göra vackra vinägerflaskor att ha både för matlagning och köksdekor, i samma stil kan man sedan ha en flaska olivolja.

Man kan pynta sina flaskor och burkar med fina etiketter, trevliga små snören och vackra tygbitar för att få lite mer stil på alla flaskor och burkar som finns i ens hem. Det finns flaskor med skruvkork, droppkork, champagnekork, träkork, naturkork, plastkort, gummikork och bygelkorkar. Till burkar finns också varierad förslutning såsom skruvlock, korklock, glaslock och bygellock.

Vill man köpa tomma flaskor och burkar så finns det inte så många alternativ och det blir alltid billigare att köpa fler än att bara köpa några stycken. I Sverige finns en del återförsäljare av flaskor och burkar, vissa specialiserar sig på glasvarianter medan andra säljer plastflaskor och pet flaskor som framför allt är bra som dryckeskärl. Plastflaskor ska helst vara av återvinningsbart material (PET) så att miljön inte kommer till skada.

När det gäller flaskor och burkar så är det inte bara livsmedel man använder de till, målarfärg och andra kemiska industrier använder mycket flaskor och burkar av olika slag och material.