Pet flaskor är idag de vanligaste flaskorna för drycker som läsk och vatten. En petflaska består av ganska mjuk och formbar plast som går att återvinna. De flesta Petflaskor formas genom formblåsning och flaskans form kan snabbt bli representativ för produkten den håller, Coca Cola är ett bra exempel – alla vet hur en Coca Cola flaska ser ut!

Plastflaskor introducerades på den kommersiella marknaden år 1947, men det var i början av 60-talet som de plötsligt revolutionerade industrin. Man lyckades ta fram en billig plastflaska som var betydligt mer lätthanterlig än glasflaskor, dessutom billigare att framställa. Snart hade de flesta glasflaskor bytts ut mot plastflaskor.

Idag ser vi Pet flaskor överallt, nästan all läsk och vatten säljs i Petflaskor. Undantag är små glasflaskor och aluminiumburkar. I Sverige får man tillbaka pengar när man lämnar in sina tomma Petflaskor, ett system som gör under för miljön, men dessvärre inte finns på särskilt många andra ställen. Förr var Petflaskor av hårdare typ än idag, denna typ tvättade man och återanvände, men efter att man funnit beläggningar i flaskorna även efter tvätt bestämde man sig för att ta detta ur system.

Idag återvinns Petflaskor genom att plasten mals ner till flingor och blir till nytt plastmaterial och vi svenskar är – i jämförelse med resten av världen – bra på att källsortera och återvinna. Dock finns det fortfarande oro gällande plast och dess lämplighet att hålla maten och drycken vi intar. Plast kan lämna ifrån sig giftiga ämnen som går direkt in i människokroppen vid förtäring av livsmedlet i plastbehållaren. Det är viktigt att plastflaskan eller plastförpackningen man dricker eller äter ur är hel.

PET är en förkortning av polyetylentereftalat, som i sin tur är en kemisk sammansättning. PET flaskor är genomskinliga eftersom det är så PET sammansättningen blir.

I en jämförelse mellan Pet flaskor och glasflaskor så har båda vissa fördelar. Glasflaskor ger framför allt en exklusivare känsla och dyrare drycker som vin, sprit och annan alkohol säljs nästan uteslutande i glasflaskor. Få vill betala dyra pengar för en fin flaska vin och sedan komma hem med en Pet flaska. Förpackningens utseende spelar väldigt stor roll för hur man uppfattar en produkt. Även gällande annat så vinner alltid glas när det gäller en känsla av lyx – marmelad, olja, vinäger och till och med ketchup! – säljs det i glasflaska eller glasburk så kostar det i regel mer. Glas är också ett helt rent material som inte påverkar innehållet över huvud taget. Glasflaskor brukar dessutom tvättas och återanvändas som de är, eller krossas och smältas och användas till nya flaskor eller i glasull. Det är således ett miljövänligt ämne.

Plast är artificiellt men billigare att framställa än glas. Det är också betydligt lättare vilket leder till kraftigt reducerade transportkostnader och –utsläpp. På så sätt är plast mer miljövänligt än glas. Plastflaskorna idag är dessutom väldigt mjuka mot miljön och återvinningsprocenten av plast är idag hög.

Pet flaskor gör att kostnaden för en produkt kan pressas ner (vilket för billigare produkter som läsk och vatten enbart är positivt) och Pet har väldigt lite påverkan på de produkter de håller.