Det finns flera olika sorters flaskor och burkar som säljs på marknaden nuförtiden och en av dessa är pet flaskor.

Pet flaskor

Pet flaskor är flaskor av plast som säljs runtom och innehåller ofta olika vätskor såsom diverse läsk och vatten. Pet flaskor tillverkas av ett material som heter Polyetylentereftalat.

PET är en termoplast som är vit och väldigt stel. Materialet har flera fördelar som att den t.ex. kan klara av kemikalier och vittring utan problem. Den kan även ta emot höga temperaturer under t.ex. produktion och den är UV-resistent. Pet flaskor används även ofta för att de inte kan gå sönder, de kan inte återförslutas, flaskorna väger lite och kan enkelt återvinnas.

Flaskor av Polyetylentereftalat är även unika jämfört med andra flaskor och burkar, tack vare att materialet enkelt kan formges vid produktion.

Att en pet flaska kan enkelt formges är något som flera producenter tar nytta utav, vid försäljning av t.ex. ett nytt mineralvatten eller läskedryck. De kan formge sin egen flaska för att passa deras nya produkt, t.ex. en läskedryck, som ska ut på marknaden. Att formge sina egna flaskor är en tjänst som finns tillgängliga för alla via diverse bolag på nätet. Du kan bestämma din egen form och färg när du vill distribuera din nya produkt.

Den vanligaste formen hos en plastflaska idag är däremot fortfarande, en smalare övre del som ser ut som en hals, med en bottendel som är större. Detta är formen alla känner till.

När flaskor av plast, såsom pet flaskor, ska tillverkas används en metod som kallas för formblåsning.

Formblåsning

Formblåsning är den enklaste metoden som används vid tillverkning av ihåliga produkter av t.ex. termoplast eller glas. Termoplast använder man vid tillverkning av plastflaskor, tack vare att materialet enkelt mjuknar upp när den smälts.

Vid processen av formblåsning används en maskin som blåser materialet upp mot insidan av en form som är gjord av t.ex. gjutjärn eller trä.

Plastflaskor

Plastflaskor kan man finna i olika mataffärer och även i en vanlig kiosk nära ens hem. De används som en behållare för diverse vätskor såsom mjölk, vatten, öl och läsk.

Plastflaskor har en lång historia bakom sig. Den första riktiga formen av plast uppfanns av Leonardo Da Vinci under renässansen. Han bildade något som ansågs vara en plastaktig substans, genom att blanda vegetabiliska och animaliska lim tillsammans med organiska fibrer. När materialen torkade tillsammans bildades så kallad plast.

Plast

Plast är ett namn som används för en stor grupp av både syntetiska eller halvsyntetiska material. Dessa material används för det mesta inom alla sorters produkter och förpackningar. Plast är något som varken ruttnar eller rostar.

För användes även glas i produktion av flaskor, men under 60-talet beslöt man att glasflaskor var för tunga och kostade för mycket att tillverka. Därför gick man istället över till att producera flaskor av plast, det var ett billigare alternativ och flaskorna vägde mycket mindre, vilket var bättre för kunder.

Glas flaskor säljs fortfarande, men inte lika mycket. Man kan finna glasflaskor med öl och vin i diverse butiker och restauranger.

Vid köp av flaskor, är pet flaskor rekommenderade, tack vare deras fördelar som gör dem unika och perfekta för behållare av diverse vätskor.