Plastflaskor är idag helt klart i majoritet bland flaskorna i vårt samhälle, men så har det inte alltid sett ut. Definitionen av en flaska är en stabil behållare vars hals är smalare än dess kropp, högst upp finns ett hål som ibland kan förslutas. I jämförelse kan man ställa en burk vars öppning kommer direkt från kroppen. De första flaskorna har daterats till förhistorisk tid, man har hittat keramikflaskor i Kina och glasflaskor på Rhodos och på Cypern. Dessa var oftast av liten storlek och rymde med största sannolikhet saker som parfym eller finare oljor.

Glasflaskor har funnits som en självklarhet i våra samhällen sedan många hundra år tillbaka. Vinproduktionen fick sig ett rejält uppsving när man började förvara vinet i glasbuteljer eftersom den då plötsligt kunde lagras under längre tid. Än idag använder man glasflaskor för vin och sprit, men också för många andra produkter som anses vara av lite finare sort. Säljer man sin dryck eller annan vara i glasflaska så kan man i regel per automatik sätta högre pris på grund av lyxfaktorn. Exempel på vätskor som ofta säljs i glasflaskor: saft, vin, öl, parfym.

På mitten av 1900-talet slog plastflaskan igenom, man hade då tagit fram en effektiv plastsort som lämpade sig som förvaringskärl för vätskor, innan dess användes i stort sett bara glasflaskor och metallcontainers. Plastflaskor håller idag allt från giftiga substanser och alkoholer, till läsk, saft och kosmetik. Andra plastcontainers är också vanliga – dunkar, hinkar och burkar av olika slag.

Det finns en större efterfrågan på plastflaskor än man kan tänka sig, men om man kikar runt lite inne i ett varuhus så ser man snart hur mycket plastflaskor som faktiskt finns ute i handeln. Det mesta som säljs och som behöver hållas i täppt miljö hålls i plastflaskor.

Plastflaskornas fördelar gentemot glasflaskornas är ganska övertygande – särskilt inom massproduktion. Bara det att de väger en bråkdel och dessutom är mycket mer hållbara än glasflaskor gör att de vinner. Tyvärr är de inte på långa vägar lika attraktiva att titta på. Utseendet är plastflaskornas största nackdel.

Idag är många av de plastflaskor som tillverkas så kallade PET-flaskor. PET står för polyetylentereftalat vilket är de kemiska ingredienserna i plastsammansättningen. PET flaskor är bland annat ett mer miljövänligt alternativ mot tidigare flaskor och återvinns till stor del här i Sverige, på många ställen utomlands är det dock tyvärr lite sämre med den saken. Pantsystemet som finns i Sverige, där man får tillbaka pengar genom att lämna in sina plastflaskor till återvinning, är ett mycket effektivt sätt att se till att plasten kommer till rätt ställe.

Ett annat sätt att återvinna plastflaskor är att själv återanvända dem i hemmet, särskilt om ens förbrukning inte är så stor. Dricker man mycket läsk, t ex, så kan det vara värt att fundera över att investera i en egen läskmaskin, delvis för att slippa så hög plastflaskkonsumtion. Med en egen läskmaskin återanvänder man sina plastflaskor hundratals gånger.

Plastflaskor brukar formas genom formblåsning vilket gör att man till sin produkt kan ta fram en unik flaskform som sedan identifieras med flaskan, ett exempel här är såklart Coca-Cola-flaskan som känns igen på sin form över hela världen.