Det finns givetvis en hel del plastflaskor tillverkare runt om i världen, bara i Sverige kan man hitta flera stycken utspridda över landet från norr till söder. Plastflaskor är inte bara läsk- och vattenbehållare utan finns i så många olika storlekar och skepnader att vi knappt kan tänka oss. Plastflaskan är en oerhört användbar container, framfrö allt för vätskor men även för pulver av olika slag.

En flaska definieras som en behållare med tjock kropp och smalare hals med en öppning högst upp. En burk är samma sak, fast utan halsen, en burks öppning kommer direkt på kroppen.

När man tillverkar plastflaskor så formblåses oftast formen av flaskan fram, man kan enkelt skapa en unik form på sin flaska för att den ska stå ut i mängden av alla andra plastflaskor. Ett exempel som många minns är när läskföretaget Virgin tog fram sin flaska med «midja», vilket gjorde att den förde tankarna till en kvinnokropp. Kombinationen av varumärket Virgin och en flaska som påminde om en kvinnokropp gjorde många upprörda. Coca-Cola är ett annat märke som känns igen genom sin flaska över hela världen.

Innan plastflaskan gjorde sin stora entré på marknaden använde man sig främst av glasflaskor. Glas används än idag men inte alls i samma utsträckning som förr. De första glasflaskorna för många hundra år sedan revolutionerade flera industrier, t ex vintillverkningen. Man kunde plötsligt lagra vin på ett helt annat sätt än förr. När det gäller vin och alkohol så är glasflaskor fortfarande klart populärast, men pappboxar och plastflaskor har börjat synas även där.

När det gäller drycker som massproduceras är platsflaskan helt klart dominerande, läsk och saft säljs nästan alltid i plastflaskor, med undantag för mindre flaskor eller extra lyxiga varianter. Man säljer också mycket läsk i aluminiumburkar.

Vill man själv ha tag på plastflaskor åt ens egna produkter så kan man kontakta plastflaskor tillverkare och be om pris och utbud. Vanligtvis säljer en grossist inte bara en sorts plastflaska utan en lång rad av olika varianter och andra containers som dunkar, burkar och hinkar. Ju mer man beställer, desto bättre pris brukar man kunna få.

Om man sedan vill ha personliga etiketter på sina flaskor så får man kontakta en etikettproducent. Ofta får man lösa tyglar att skapa en etikett som har ens egen unika prägel, etiketten är minst lika viktig för ens varumärke som en unik flaskform. Plastflaskor tillverkare säljer oftast flaskorna utan etiketter.