En plastflaska kan användas till otaliga ändamål. Det finns fler plastflaskor omkring oss än vi kanske till och med är medvetna om, men det är säkert att plastflaskans intåg på 1960-talet var en sann revolution.

Plast flaskor är gjorda av lite olika material beroende på vad de ska användas till. Vissa plastflaskor klarar inte av att hålla alkohol eller andra giftiga ämnen, medan andra är mer resistenta. Andra plastsammansättningar ger ifrån sig mer eller mindre giftiga ämnen och kan därmed inte användas för att förpacka livsmedel.

Petflaskan är den vanligaste dryckescontainern idag. År 1947 tillverkades den första plastflaskan för kommersiellt bruk och på 60-talet byttes stor del av glasflaskorna ut mot plast. Man insåg att det var både billigare och effektivare att producera plastflaskor än glasflaskor och de gick heller inte sönder lika lätt. För lite dyrare eller exklusivare drycker behöll man dock glasflaskan eftersom den helt klart ger ett lyxigare intryck. Vem hade velat köpa whiskey i en plastflaska, t ex?

Glas är ett naturmaterial medan plast är ett artificiellt material, men det innebär inte att glas alltid är ett mer miljövänligt alternativ än plast eftersom det finns flera variabler. Glas är många gånger tyngre än plast och kräver därför mer energi vid transport. Denna energi är i form av avgaser vilket är en starkt bidragande faktor till vår miljöförstöring. Den mesta plast som idag används till bland annat PET flaskor är dessutom återvinningsbar så om man bara sköter sin källsortering så kan man med gott samvete nyttja dessa praktiska behållare.

Svenskar är bland de bästa i världen på pantning, vilket innebär åtelämning av tomburkar och tomma pet-flaskor. Färsk statistik visar att 9 av 10 tomma burkar och flaskor pantas och det betyder väldigt mycket för miljön. Returpack heter det företag som tar hand om alla pantade flaskor och burkar, de ser till att det blir nya flaskor och burkar av all material som kommer in.

Det pågår sedan några år tillbaka en stor pantsatsning i Sverige som heter pantamera. Det har visats påhittiga reklamer på TV och man riktar sig främst till ungdomar. Pantamera är ett initiativ från Returpack.

Det finns förstås många plastflaskor, glasflaskor och burkar av olika slag som inte gå att panta och även om allt kan återvinnas så finns det ingen anledning att inte vara påhittig och återanvände dem i hemmet när tillfälle ges. Många vackra flaskor i både plast och glas kan användas till betydligt fler saker än det den var avsedd till.

Plastflaskor är suveräna att frysa in dryck i, t ex, och små glasflaskor kan man hälla olja eller vinäger i för att skapa vackra köksting. Gamla schampoflaskor blir ypperliga badleksaker till småbarnen som älskar att fylla på och hälla ur. Bara fantasin sätter gränser.

Är man ute efter en ny, tom plastflaska så finns det särskilda återförsäljare som inriktar sig på just detta och oftast säljer de även flaskor och burkar i både glas och plast.