Alla har nog någonsin i sitt liv köpt och ägt en plastflaska, som var fylld med t.ex. läsk eller någon annan vätska.

En plastflaska är en av de vanligaste produkter som man möter på under sin vardag. Man har säkert varit törstig någon gång och behövt köpa en plastflaska med kanske vatten eller läsk ifrån en mataffär eller kiosk.

En PET flaska

PET flaskor är ett ex på den sorts plastflaskor som produceras idag, den används vid försäljning av bland annat vatten och läsk. En PET flaska tillverkas av materialet Polyetylentereftalat och det unika med den produkt, är att den kan vid tillverkning formges ganska så enkelt.

Flaskor har länge används i vårt samhälle som en behållare för diverse vätskor. De säljs runt om i olika butiker nära ens hem, men även av bolag på nätet. Man kan t.ex. nuförtiden köpa sig en dricka direkt via nätet.

Plastflaskor är den vanligaste varianten av flaskor som man kan finna ute på marknaden. De började användas för första gången under år 1947. Man använde detta material för sina flaskor, tack vare att den var enkel att forma.

Att plasten är ett enkelt material att forma är något som har intresserat olika bolag som tillverkar t.ex. läsk och vatten. De har tack vare denna unika fördel hos materialet, kunnat forma sina egna flaskor som passade deras marknadsföring av en viss produkt.

Det finns även de bolag som tillverkar och forma plastflaskor efter hur man själv vill ha dem. Man kan beställa sin egen special formade flaska via diverse bolag online.

Den vanligaste formen hos en plastflaska är fortfarande en som har en smal över del, formad som en hals och på toppen finns ett lock som ser ut som en mössa. Den nedre delen är mycket större en den smala övre delen.

Tillverkning av en plastflaska

En plastflaska tillverkas genom en metod som kallas för formblåsning. Vid formblåsning blåses själva materialet som man använder, i detta fall termoplast, med t.ex. en maskin upp mot insidan av en form som kan vara gjord av t.ex. grafit, trä eller gjutjärn.

Formblåsning är det enklaste sättet att tillverka föremål av så kallad termoplast, som används för plastflaskor. Termoplast är ett material som mjuknade enkelt när den smälts.

Förtiden tillverkades flaskor även i glas och en annan sorts plastmaterial, men under 60-talet upphörde detta. Man ansåg att glas och andra sorters plast vägde för mycket för en flaska och kostnaden för produktionen av dessa var för hög. Därför inträdde den nya sortens plast för flaskor som kallades för högdensitetspolyeten, som var både lättare och kostade mindre att tillverka. Men glasflaskor har inte tagits bort helt ifrån marknaden, de används fortfarande för vätskor såsom öl och vin.

Plastflaskor är en produkt som kan användas ofta för diverse. Den flaska man köper ifrån en affär behöver inte slängas eller pantas direkt, när man har druckit klart innehållet. Man kan om man vill göra rent flaskan och fylla på den igen med t.ex. vatten eller blandsaft.

En plastflaska har flera unika fördelar och den kan enkelt användas återigen för andra ändamål.