Det finns flera olika behållare såsom glasflaskor och plastflaskor, som används nuförtiden för att sälja diverse vätskor såsom mjölk, vatten, öl och läsk på marknaden.

Glasflaskor

En glasflaska är helt enkelt en flaska som är tillverkad utav glas. Glasflaskor kan man finna i diverse storlekar, de som är vanligast är däremot de behållare som kan fylla mellan ungefär 10 ml och 5 liter. För användes glasflaskor till diverse vätskor såsom mjölk och läsk, men under 60-talet byttes de ut mot plastflaskor.

Glas som används för att tillverka glasflaskor, är en oorganisk smälta som har utan att kristalliseras, stelnat till en fast form. Den äldsta formen av glas kan spåras tillbaka till minst 12,000 f.Kr.

Glasflaskor har en del fördelar som att de t.ex. tar mindre energi vid återvinning. Men tyvärr kostar de för mycket att producera och väger för mycket, vilket var några av de orsaker varför de byttes ut mot plastflaskor under 60-talet.

Glasflaskor har även den nackdel att de kan enkel krossas vid stötar eller när man tappar en, något som inte skulle ske med en vanlig plastflaska. Flaskor av glas används däremot fortfarande som en behållare till t.ex. öl och vin.

Plastflaskor

Plastflaskor är något man träffar på varje dag, det är en av de vanligaste produkterna som de mesta har i sitt hushåll. En plast flaska kan vara en behållare för diverse vätskor, såsom mineralvatten.

Man tillverkar en plast flaska genom metoden som kallas för formblåsning. Processen av formblåsning går till genom att man blåser själva materialet, i detta fall så kallad termoplast, upp mot insidan av den form man använder som är t.ex. gjord av trä eller granit.

En sorts plastflaska som man säkert har sett, är en så kallad pet flaska som används ofta med en sodastreamer.

Pet flaska

Pet flaskor används bland annat vid försäljning av läsk och vatten och tillverkas av materialet Polyetylentereftalat. Polyetylentereftalat är ett material som kan enkelt formas hur man vill ha den under tillverkning av flaskan.

För de företag som planerar att sälja en ny dryck på marknaden, finns det leverantörer på nätet som erbjuder en att få special formade flaskor som kan passa ens marknadsföring. Privatperson har även denna möjlighet och kan enkelt köpa sig en flaska via nätet.

Plastflaskor har ett brett användningsområde. En flaska av plast är något som kan vara effektivt att ha hemma, när man t.ex. vill ha en flaska med vatten eller blandsaft under dagen. Man kan även ta den flaska man har köpt i en mataffär eller kiosk och diska den, sedan är det bara att använde den igen.

Flaskor som är köpta i en t.ex. mataffär, säljs ofta med en pantkostnad som läggs på. Denna kostnad får man däremot tillbaka sedan när man pantar flaskan på en återvinningsplats. På återvinningsplatsen kommer dina flaskor att malas ner till små flingor. Dessa görs sedan rent och används för att tillverka diverse produkter i plast.

Glasflaskor används inte lika mycket nuförtiden som de brukade, men detta betyder däremot inte att de kommer att försvinna någon gång snart.