PET i ordet Pet flaska är en förkortning för polyetylentereftalat. Det är ett ämne som är återvinningsbart genom att plasten smulas ner till små flingor för att sedan användas för att göra nya plastmaterial.

En pet flaska kan formges ganska fritt och de flesta Pet flaskor får sin form genom formblåsning. Vi vet ju t ex att Coca Cola har en särskild form på sina flaskor medan Apotekarnes har en annan. Dessa former är effektiva marknadsföringsmedel och en av fördelarna med plastflaskor gentemot aluminiumburkar.

Pet flaskor används främst till försäljning av läsk och vatten, vilket i sig inte är någon liten industri. Det är dock långt ifrån alla som har pant på sina Petflaskor, vilket är tråkigt, men förhoppningsvis blir de fler och fler.

I Sverige är vi bra på de här med återvinning, och särskilt pantning! I många andra länder finns inte ens pantkonceptet och allt avfall åker till samma soptipp. Tjockare Pet flaskor sköljs ur och återanvänds flera gånger, men på senare tid har allt fler av dessa bytts ut mot tunnare plast som man maler ner och gör nya plastmaterial av. Idag finns faktiskt inga företag kvar som diskar och återanvänder plastflaskor och det beror på att det var svårt att rengöra dem ordentligt, man fann ibland beläggningar i flaskorna även efter rengöringen.

De tjockare Pet flaskorna hade högre pant, en 1,5 liters flaska fick man tillbaka 4 kronor på när man pantade den. Den tunnare 2 litersflaskan får man idag 2 kronor för.

Alternativ till Pet flaskan är glasflaskor och aluminiumburkar. Glasflaskor görs ju på naturmaterial och är därmed vänliga mot miljön, å andra sidan är de betydligt tyngre att transportera och bidrar därför till mer miljöutsläpp. Så länge man väger för och nackdelar väl så kan man använda sig av både plastflaskor och glasflaskor.

En klar fördel med glasflaskor är att de ser lyxigare ut. Vem vill köpa ett flott vin i plastflaska? Å andra sidan lägger man ofta på ganska stor procent på produktens pris om man säljer den i glasflaska, för att man vet att folk gärna betalar för lyx, men också lite för att täcka de extra transportutgifterna. En liten marmeladburk i glas kostar garanterat mer per kilo än en plasthink. Kanske är det samma typ av marmelad inuti, men ofta lägger man mer pengar på lyxig förpackning om ens produkt är av hög kvalitet.

Första gången man använde plastflaskor för kommersiellt bruk var 1947, men det dröjde till tidigt 60-tal innan de blev vanliga. När de väl hade kommit in på marknaden så dröjde det inte länge förrän plastflaskor syntes överallt. De var billigare att tillverka och lättare att transportera och hantera än glasflaskor så bara de lite exklusivare produkterna fick behålla sina glasflaskor.

Pet flaskor används till drycker, de tål inte värme så bra (max 71 grader!) men är relativt resistenta mot alkohol (dock ej aceton!). En Pet flaska har många användningsområden.