Vattenflaskor finns det en hel del av ute i handeln. Här i Sverige har vi exceptionellt fint vatten i kranen vilket innebär att vi inte behöver köpa hem vattenflaskor från affären annat ön när vi är sugna på något särskilt, kanske bubbelvatten eller smaksatt vatten.

Sverige har ett av de renaste kranvattnen i världen och vissa menar att vårt kranvatten till och med är hälsosammare än flaskvatten eftersom det alltid kommer ur kranen i purfärskt tillstånd. Det innehåller inget natrium heller, vilket vatten på flaska ofta gör.

Med ny teknik kan man installera en karbonator under vasken och genom en extra kram ha tillgång till kolsyrat vatten direkt ur kranen, eller så kan man nöja sig med en kolsyremaskin som står på diskbänken vilket såklart är betydligt billigare. Då behöver man verkligen aldrig mer bära hem tunga vattenflaskor från affären.

Transporten av vattenflaskor och läskflaskor världen över är slitsam för miljön. Ofta är det tunga lastbilar som fraktar dryckerna och även om plast såklart väger mindre än glas och ur det perspektivet är miljövänligare så är det sådana ofantliga mängder som körs runt varje dag att det ändå ger märkbart negativ effekt. Om alla då istället hade kolsyrat sitt eget vatten och smaksatt det med läskkoncentrat eller smakaromer så hade man sluppit mycket av denna värdelösa trasport.

Men, detta gäller i Sverige, där vattenkvalitén ur kranen är så fin. I många andra länder får man i sig slaggämnen genom kranvattnet och i vissa länder är vattnet rent av odrickbart. Vissa länder har diverse bakterier i sitt kranvatten och låter man kroppen vänja sig så är det sedan okej att dricka vattnet. Vänjande brukar dock orsaka ganska så besvärliga magsmärtor och diarréer förstår vilket inte är någon direkt höjdare.

Befinner man sig utomlands är det helt klart att rekommendera att köpa vattenflaskor från affärer, särskilt om man vill undvika knorr med magen för även om vattnet i landet är drickbart så kan det innehålla bakteriekulturer som vi inte är vana vid.

När man går ut och äter kan det vara gott att beställa vatten till maten, då får man nästan alltid flaskvatten såvida det inte handlar om kvarterspizzerian eller så, för då kan man nog få kranvatten i ett glas framställt.

Vatten säljs mest i plastflaskor idag, men varianter som ska ge lite lyxigare känsla kommer ibland i glas. Det finns riktigt dyra specialdesignade vattenflaskor också, som specialbeställts för särskilda tillfällen. De kan t ex vara smyckade med kristaller.

En vattenflaska i plast formblåses till den form som producenten önskar, på så sätt kan man få en unik design på sin flaska som folk sedan kopplar med ens vatten. Detta sker såklart också med läskflaskor, ta bara Coca-Cola som exempel vars flaska känns igen över hela världen.

PET-flaskor (vattenflaskor, läskflaskor) kan i Sverige pantas och på så sätt återvinnas, men på många ställen i utlandet slängs vattenflaskor direkt i soporna, vilket är onödigt slitsamt för miljön.